Posted by : Unknown 9 Eylül 2015 Çarşamba


   Stanislaw Lem'in Gelecekbilim Kongresi isimli kitabının konusunu okuduğumda kitabı bir hayli merak edip hemen kitapçıya koşmuştum. Fakat İletişim Yayınları'nın kitabı artık basmadığını öğrenip sahafların yolunu tutsam da kitabın fiziksel kopyasını hiçbir şekilde bulamadım. Netteki haykırışlarıma kulak veren insanlar sayesinde e-kitap formatı bana ulaştırıldı, fakat en büyük hayalim bu kitabın fiziksel halini okumaktı, ne yalan söyleyeyim.

   Sağ olsun, Cem Yayınevi geçenlerde kitabı oldukça kötü bir kapakla ve birçok yazım hatası ile bastı, bana da kitabı hazmetmek kaldı. Kitapla olan deneyeyim müthişti, türü önemli değil, düşündüren kitaplar her zaman favorim olmuştur. Bu kitap da bunu fazlasıyla başarmıştı. Hemen yazarın diğer kitaplarını okumalıydım!
   
   İşte Gelecekbilim Kongresi'nden sonra okuduğum ikinci Lem kitabı olan "İletişim" etiketli Aden'le tanışma hikayem böyle oldu!


Kitaptan kısaca bahsedecek olursam;

     Bir gezegene zorunlu iniş yapan uzay gemimiz altı kişilik bir mürettebattan oluşmaktadır. Farklı uzmanlık alanına sahip bu kişiler bir yandan gezegen yüzeyine çakılan uzay gemilerini tamir edip bir an önce Aden'i terketmek istiyor olsalar da meraklarına yenik düşüp gezegeni keşfetme amacını da edinmişlerdir.
     Keşiflere büyük bir hızla başlayan ekibimiz gezegende karşılaştıkları şeylere hiçbir anlam veremezler. İnsanlara hiç benzemeyen ve anlamsızca birbirlerini katleden gezegen yerlileri, toplu mezarlar, kendi başına çalışan ve ne ürettiği belli olmayan fabrikalar vs. bilinmezliklerle doludur. Gezegende yer alan medeniyet kendilerininkine çok uzak ve soru işaretleriyle dolu olduğu çok açıktır. 

    Aden'i anlamak için bölge halkından biriyle bir şekilde iletişime geçmeleri şarttır!


Kişisel fikrim kitabın kesinlikle okuması gerektiği yönünde. Bilinmezliklerle dolu bir gezegeni ekip ile siz de keşfedip anlamaya çalışıyorsunuz. Ama klasik bir merak-sonuç ilişkisi bazlı heyecan dolu bir hikaye bekliyorsanız kitaba hiç yaklaşmayın. Kitapta yoğun bir şekilde tasvir var, çok ciddiyim. Kimi okuyucuyu sıkacağından eminim. Böyle ufak bir uyarı da yapmış olalım. Okuyacak olan varsa, iyi okumalar!

Kitabın yayınevi sayfasına şuradan ulaşabilir, kitaptan bir bölümü okuyabilirsiniz.

Ben şimdi uzay gemime atlayıp Lem'in diğer kitaplarını keşfetmeye devam edeceğim!





   







Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

- Copyright © Raven Bey -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -